Turistika v Jordánsku



Turistika v Jordánsku má mnoho podob, od nenáročných poznávacích zájezdů po treky pro fyzicky skutečně zdatné jedince.
Pokud se rozhodnete pro náročnější trek ve skupině s průvodcem, vše je dobře zorganizováno. Skupiny beduínských průvodců zajišťují převoz zavazadel, občerstvení na cestě a stavbu táboru, ve kterém se přenocuje. Vy se můžete vydat na cestu s malým baťůžkem, ale i tak vás čeká poměrně náročný terén ve skalnaté pouštní krajině.


Připraveni k odjezdu, nebrání tomu ani 40ti stupňové vedru
Velbloud nesmí chybět

A toto je tábor, ve kterém se přenocuje a příští den se pokračuje v cestě

Zde vidíte jak se beduíni postarali o pohodlí turistů, aby na ně nepražilo slunce a pochutnali  si na připraveném jídle
Náklad turistických zavazadel na džípy








Naši průvodci -  stále usměvaví, s ničím nemají problém





Cestou můžete obdivovat jedinečné přírodní úkazy a neuniknete ani dávné historii, které je Jordánsko plné. My jsme se pohybovaly v okolí vesnice Humeima, která se nachází asi 50 km severně od Akaby. Toto místo bylo obydleno od roku 90 p.n.l., kdy zde nabatejský král Aretas III vybudoval osadu díky místnímu podzemnímu zdroji vody, který se využívá dodnes. Postupem času zde působili Římané, Byzantinci, Umájovci i Osmani.



.
             
Příroda je někdy opravdu umělec



Jaký byl závěr celého putování už nevím, protože jsem onemocněla. Sice ne vážně, ale opar je v prachu a horku poměrně problém, proto nám byl nabídnut odvoz do Akaby, což jsme s povděkem přijaly. Jeden s průvodců nás požádal, jestli bychom si neudělaly zastávku a navštívily jeho rodinu, potřeboval si cestou něco zařídit. Byly jsme velmi srdečně přivítány celou početnou rodinou, jak je v Jordánsku milým zvykem. S domluvou byl trochu problém, anglicky umělo jen několik mužů, ale nakonec jsme to zvládli.                       
Zátar, olivový olej a arabský chléb


Děti se ze začátku strašně styděly, pak nás nechtěly pustit domů....




Hned nám nabídli pohoštění - chleba, olivový olej a směs koření zátar. Chleba se nejprve namočí v oleji a potom se obalí v koření - jednoduché ale vynikající. Ještě jsme nestihly dojíst a už nás vedli k obědu. Muži a ženy jedli zvlášť a navíc jsme byli rozděleni do různých místností, protože byl pátek a na oběd se sešla celá rozvětvená rodina. Stoluje se tak, že se na zem rozprostře igelitová plachta, na kterou se položí veliký talíř, ze kterého si všichni společně nabírají. Překvapivě jsme dostaly i lžíce, což nebývá zvykem, jí se rukama. Netřeba zdůrazňovat, že jídlo bylo naprosto vynikající - výborně ochucená rýže s kousky masa, oříšky a zeleninou. To oni opravdu umí.
Po obědě jsme si prohlížely fotografie a holčičky se musely nechat učesat a nalakovat nehty - je to všude stejné....

Malá kadeřnice....

Po příjemně stráveném dni jsme se večer vrátily do Akaby s pocitem opravdu nádherně stráveného času.



Žádné komentáře:

Okomentovat