Jordánská kuchyně




Ten, kdo toto mimořádně pestré a zdravé stravování ochutnal, ví o čem mluvím. Z obrázků se sice nelinou vábné vůně, ale alespoň fotografie snad pomohou si ty dobroty představit. Ráda na stravování v Jordánsku vzpomínám a  stále si dovedu vybavit chuť zdejších jídel. Bylo to pro nás nezvyklé, a to zejména spojení různých ingrediencí.

.
Říká se, že láska prochází žaludkem a že jíme i očima.  Ta láska může  mít různou podobu, třeba i spojení nevšedního prostředí a dobrého zážitku z jídla. To platí jistě všude na světě. A v Jordánsku zvlášť. Vždyť Jordánci si svou stravu umí dostatečně vychutnat, s jídlem si umí pohrát, úžasně servírovat a milují nejen jídlo jako takové ale i atmosféru tvořenou všemi spolustolovníky.

Uzi

Všeobecně je známo, že arabská kuchyně zakazuje konzumaci vepřového masa, takže se strava skládá převážně z masa hovězího, kuřecího a jehněčího a to v různých podobách. Stejně důležité je pro ně i maso rybí. Různě pospojované ingredience, marinády, pasty a koření dotváří celkový chuťový efekt. K masu patří samozřejmě i velké množství  různorodé zeleniny, ovoce taktéž zpestřuje jejich jídelníček. Prim mají v kuchyni i luštěniny a nakonec i to, co Jordánci velmi milují - sladkosti. Olivový olej je při přípravě jídel samozřejmostí.

Příprava beduínského pokrmu mandi - brambory a maso pečené v zemi ve žhavém popelu


Mandi

                                                             
Všeobecně oblíbené jsou rodinné pikniky pořádané v parcích nebo na pláži. Stolování je buď tradiční, kdy se uprostřed místnosti rozloží deky do kruhu. Tam se ukládá servírované jídlo na ohromných tácech. V modernějších  domácnostech jsou  samozřejmě stoly.

K nejznámějším typickým jordánským jídlům patří mansaf - uvařená rýže, na svém vršku má naskládané kousky jehněčího masa, ozdobené piniovými oříšky a mandlemi  a k tomu se servíruje na misce bílý jogurt a rajčatový salát. Vše je dobře ochucené, v jakýchsi  ohraničených porcích. Každý si tu svou vybere a v oddělených hromádkách, spojí s jogurtem a rajčatovým salátem. Tvoří si rukama (dobře umytýma) jakési hrudky či kuličky, které pak vkládá do úst. Součástí bývá i kozí sýr, cibule, kozí mléko. Chce to zručnost vážení, není to tak jednoduché, jak to vypadá. A já ač jsem se snažila co nejvíc, měla jsem kolem sebe trochu " nastálo" jak se říká. Ale bylo to zábavné.

Mansaf

Makluba  - opět vařená rýže, na jejímž vrcholku jsou položené kousky jehněčího nebo kuřecího masa s grilovanými kousky zeleniny. To se opět podává s jogurtem (ale ten je hutný, ne jako u nás) a jídlo se posype oříšky. Velmi dobré. Makluba je jídlo přivezené z Palestiny a říká se tomu hrnec obrácený naruby.

Makluba

Příprava makluby


Zarb   - beduínské jídlo, které si beduíni  grilují na svých cestách bývá z různých druhů masa. Grilují toto třeba i v malé Petře.

Příprava
Hotový zarb

Fattoush - malý pokrm, spíše svačinový, kdy jde obvykle o zeleninu (rajské, okurky, ředkvičky), zalité džusem, do nějž se vkládá škumpa. To vše se pojídá s pitou, jejich chlebem.

Fattoush

Co Jordánci velmi milují jsou sendviče, různě obložené pečivo, bez masa, pouze se sýry, luštěninou, špenátem aj.

Falafel  - jsou smažené kuličky z cizrny (luštěnina, která pro velké množství bílkovin plně nahradí maso)

Falafel
Hodně se konzumují i hutné polévky, kde je  velké množství  zeleniny a k tomu se přikusuje  pečivo.




Schawarma  - jsou rožněné jehněčí nebo kuřecí plátky zabalené v chlebové placce

Schawarma
Předkrmové misky (mezze) bývají plné zeleniny, připravované jsou na různý způsob, např. tykev, lilek, mrkev s trochou rýže. Tyto zeleninové misky se servírují obvykle po čaji jako první jídlo a pak teprve následuje maso v různé úpravě. Velmi často se jí  nekvašený chléb zvaný  khobz .



Fuul - směs fazolí ochucených česnekem a citronem

Fuul

Typická pro jordánskou stravu je i pasta babaganouj.  Je to pokrm z lilku, lehce zapečený v troubě aby chytil uzenou příchuť, vychladlý se pak vydlabe a dužina se spojí s olivovým olejem a česnekem
.
Babaganouj
A pro mlsné jazýčky je i zde široká nabídka chutných moučníků. Jordánci je milují a tak jsou moučníky velmi různorodé -  baklava  slazená medem a s ovocem,  ať už je to hroznové víno, fíky, granátová jablka, melouny, banány, pomeranče, manga. Máčí se také v ovocném sirupu a sypou oříšky. Listová těsta bývají plněna pistáciemi aj.

Baklava

Kanafah je další tradiční sladká pochoutka Blízkého východu plněná nezrajícím přírodním sýrem jabne.

Kanafah

No a aby jejich menu bylo kompletní, je třeba se zmínit i o nápojích. Nejvíce se popíjí čaj. Pije se kdykoliv, vařený a hodně sladký. V zimě  Jordánce zahřeje a v létě osvěží a povzbudí.
Pití čaje je pro Jordánce jakýsi rituál, který posvátně dodržují a při každé návštěvě jej servírují na stůl. U toho si krátce posedí a popovídají si. Je to takové zklidnění před plánovanými úkoly či cestou.

Beduínský čaj je  vařený z lístků keřů rostoucích v poušti. Lístky se sbírají, suší a čaj se popíjí celoročně. Ovšem i káva si už v Jordánsku našla své příznivce. Arabská káva je silná, aromatická a podává se v mini šálcích se skořicí.  Kávu je možné si dopřávát i s hodně našlehaným mlékem.

Co nám ještě zbývá?  Jsou to různé bylinkové čaje, které jsou hodně oblíbené, dále pak sladké džusy z různého ovoce. Alkohol je vetšinou tabu, i když už některé restaurace mají licenci na jeho prodej, takže si můžete dopřát i vodku, pivo Heineken (vaří se v Jordánsku), arak,  což je anýzová pálenka. Rozhodně to ale není levná záležitost. Víno produkují převážně členové křesťanské komunity a je možné jej koupit v jejich speciálních obchodech.  

Doufám, že i vy jste si  imaginárně pochutnali, i když z toho nemáte takový požitek jako já při tomto sepisování. Nedávná realita a chuťové buňky stále pracují, podvědomě si pamatujíc  ten spokojený čas a pohlazený žaludek.
                                   
               
                                                           
                                                                               
                           
                                 
                                                                      
To je zase porce.....
                                                                      
Grilované maso s různými druhy mezze
                                                 
Musí to i pěkně vypadat
                                                   
                                                 
                                                               
Lachma - jehněčí maso dušené v kořeněné omáčce



Žádné komentáře:

Okomentovat